Ben in Benin ;-)
Blijf op de hoogte en volg Marloes
09 September 2012 | Benin, Cotonou
Nee, vanuit mijn appartementje op de tweede verdieping, op 100 m afstand van één van de drukste rotondes van heel Cotonou, klinkt het geraas en getoeter dag en nacht door - alhoewel het ‘s avonds wat overstemd wordt door de knallende stereo-boxen van de eettentjes die even verderop aan de ‘diplomatenstraat’ zitten.
Inmiddels is mijn neus de Zeeuwse zeelucht ook ontwend en ruik ik nu constant een doordringende smoglucht van de duizenden zémidjans (motortaxi’s) en auto-uitlaatgassen. Nadat ik een beetje van de eerste indrukken bekomen ben, voelt deze grote Afrikaanse stad – waar zo’n 1 miljoen mensen wonen en haast geen straatnamen of adressen bestaan – wondelijk genoeg toch als mijn ‘plekje’
-> in elk geval voor 10 maanden ;-) en voel ik me toch ook wel ‘op mijn plek’! :)
Zondag na aankomst kreeg ik van mijn huisgenootje Willem direct een spoedcursus “Hoe-overleef-ik-Cotonou”: Achterop de zem (afkorting van de motortaxi) zijn we langs wat ‘hot-spots’ van de stad gereden, en ik heb het lokale ‘pate’ geproefd (spreek uit als: “pattu”): een slijmerig goedje van gestampt maismeel met water. Zelfs de ugali in Tanzania was nog lekkerder!
Maar goed, hebben we dat ook weer geprobeerd :).
Het is in ieder geval even een heel andere indruk dan het ‘diplomatenleven’ dat veel Westerlingen hier leiden; van overal uit (eten) gaan, 5x per week dikke party, dat soort dingen. Ik zoek een beetje een middenweg tussen twee werelden… Met een hele hoop Europeanen in mijn school, en de Beninese vrienden van Willem (die hij al heeft voorgesteld) moet dat vast lukken ;-)
Met de contacten zit het dus al wel snor: woensdagavond had ik zelfs mijn eerste clubavond! :-P Via-via was ik uitgenodigd voor een (Engelstalige) bijbelstudie. Samen met twee NL vrouwen van de ambassade (incl. moeder van mijn leerling), een Beninese, Franse en Amerikaanse dame, heb ik een geweldige avond gehad! :) God voorziet – en nog snel ook! :-D
Op kennismaking met de ambassade na – en bovenstaande andere dingen – was ik eigenlijk afgelopen week 24/7 (min paar uurtjes slaap) vooral op school te vinden!
Maandag stapte ik een geheel lege/kale ruimte binnen, maar na hard werken staat er nu uiteindelijk een school! :)
Ik ben stiekem best een beetje trots op mijn klaslokaal, de indeling en het hele systeem erachter…
Het is wel een uitdaging hoor! Als ik dan vanachter mijn bureautje de klas doorkijk en het gutsende zweet van mijn voorhoofd veeg (we zitten nu in het ‘koele’ seizoen van 28°C, maar alles plakt continu - bleegh), dan zeg ik soms tegen mezelf: “Mloes, als dít je lukt, dan lukt er méér!” ;-)
Morgen begint de schoolweek! Spannend, maar deze juf heeft er zin in!
Veel foto’s heb ik nog niet gemaakt, daar heb ik later vast nog tijd zat voor!
Maar in ieder geval een paar plaatjes om de eerste indruk weer te geven :)
PS: Een post-adres heb ik niet echt, omdat ik eigenlijk ook gewoon geen adres heb – haha, er zit totaal geen stratensysteem in deze stad! Met de zem spreek je dus ook ‘herkenningspunten’ af om ergens te komen! Weird!
Maar goed, ik ga nog even vragen of ik misschien het postadres van de NL ambassade mag gebruiken - gaat volgens mij nog een stuk sneller ook! :)
Een lokaal telefoonnummer heb ik al wel:
+229 66387109
Een lieve groet met knuffel vanuit Cotonou
Marlous Boulanger ;-P
09 September 2012 - 17:32
J:
Ha Loes,
Goed bezig, ik ben nu al benieuwd naar je volgende verslag ;)
Het adres komt vast wel.
Groeten en zet 'em op! -
09 September 2012 - 18:34
Pa En Ma:
Hoi Marloes,
Leuke foto's van je klasje, hard gewerkt zien we wel.
Succes met de 1e schooldag morgen.
gr. XXX -
09 September 2012 - 18:44
Martijntje:
Heey Marloes! Wat heb je hard gewerkt zeg!! Het ziet er echt super gaaf uit :), we zijn erg trots op je!!
Heel erg veel succes morgen de eerste dag! Welke leeftijd hebben je kids eigenlijk en hoeveel zijn het er? Of weet je dat pas morgen? Je kamer ziet er ook prima uit, alles wat je nodig hebt toch (op een paar lekkere stoelen na dan ;)) Hé geniet er van morgen en we kijken weer uit naar je volgende berichtje!!
Liefs uit Dord -
09 September 2012 - 19:01
Mieke:
Haa Marloes,
Klinkt goed hee! Gaaf joh, morgen begint de echte uitdaging. Leuk ook dat je het een uitdaging noemt en er (althans zo klinkt het ;-) vol goede moed tegenaan gaat!!
Het gaat je zeker lukken, heeel veel succes en plezier en genot!
Liefs xx -
09 September 2012 - 19:29
Frits:
Ey Marloes,
Leuk verslag en van je foto's krijgen we een leuke eerste indruk. Het ziet er goed uit! Veel succes de komende dagen, maar met zo'n goede start komt dat zeker voor elkaar. Geniet! -
09 September 2012 - 20:38
Leon En Hannie:
Hoi Marloes!
Leuk je verslag te lezen! Heel veel succes morgen!
Groetjes... -
09 September 2012 - 22:11
Adrie En Wim:
Leuk om te lezen dat je goed bent aangekomen en je eerste verslag te lezen.
Succes morgen met je eerste schooldag. Spannend !
Je kamer ziet er ook wel goed uit, alleen het uitzicht is wat minder.
groetjes van ons uit Kamperland. -
09 September 2012 - 22:41
Rick S:
En het avontuur gaat verder... wat een goed verhaal weer Marloes; leuk om te lezen en die foto's erbij te zien. Veel succes en plezier komende tijd!
Groetjes, Rick -
10 September 2012 - 00:10
José:
Hoi Marloes, vind het fijn om te lezen dat je er zin in hebt. Succes!! Gr. José -
10 September 2012 - 09:07
Emily:
Hey Mloes!
Super om te zien hoe jij jouw klas hebt ingericht!
Didactisch en pedagogisch helemaal okay! ; )
En dat in Afrika!
Ik kan mij het gesprek van onze introdag op de Pabo nog goed herinneren:
allebei naar Afrika... En nu ben jij daar gewoon HOOFD van de school!
Echt gaaf! : )
Dus geniet vooral van de eerste lesdag! Want hij is supersnel weer voorbij..
Ben benieuwd naar de verhalen die nog gaan volgen!
Heel veel succes! Maar het komt zeker goed!
XXX Emily -
10 September 2012 - 10:34
Jet:
Hoi Marloes,
Ik mis alleen nog een foto van jouw huisgenoot, want daar zijn we natuurlijk wel nieuwsgierig naar.
Dikke kus -
10 September 2012 - 12:30
Marjan Sterken:
goed bezig meid, je klas ziet er leuk uit en je klinkt vol energie, lekker enthousiast.
geniet ervan ,veel succes met je eerste schoolweek. Groetjes marjan -
10 September 2012 - 12:44
Corrie Goudswaard:
Lieve Marloes,
Even een bemoediging sturen;
Hoewel HEEL anders,ook hier gaat Hij met je mee!
Sterkte en sukses Meis
Corrie -
10 September 2012 - 12:59
Yvonne Bendermacher NOB:
Hi Marloes,
Ik kreeg van mijn collega Annelise deze link en ik moet even zeggen dat het er echt super leuk uitziet je schooltje. Ik kan zien dat er hard gewerkt is. Heel veel succes de komende tijd.
hartelijke groet,
Yvonne -
10 September 2012 - 21:34
Maaike:
Hoi Marloes, je mag zeker trots zijn op je leuke ingerichte klas, wat ziet het er gezellig uit. Vandaag heb je je eerste schooldag gehad, 'k ben benieuwd! Veel sterkte de komende tijd met alle nieuwe indrukken .Fijn dat je al gestart bent met de bijbelclub. Het praten met anderen over je geloof heb je gemist in Tanzania, ik hoop dat je nu meer mogelijkheden krijgt om je geloof met anderen te delen.
Groetjes, Maaike -
11 September 2012 - 15:19
Oma Bakker:
Marloes ik heb je eerste reisverslag gelezen bij Peter en Gerrie.
Het is inderdaad een hele uitdaging.
Ik hoop dat je het leuk hebt want het is wel heel iets anders,maar daar ga je voor.
De foto's zijn ook leuk.
Liefs van oma.
p.s. wij, Peter en Gerrie, wensen je ook veel succes .
Groeten van iedereen. -
11 September 2012 - 15:38
Marjoke:
Goed bezig collega!
Ik ben trots op je! -
11 September 2012 - 16:30
Corrie G:
Lieve Marloes,
Daar ben ik weer,gisteren moest ik,nogal snel weg,intake gesprek mw.van der Poel,weetjewel.
Verderdaar ook nog geslapen,zal nog vaker voorkomen,afwisselend met particuliere zorg,hoop dat ze zo thuis kan blijven.
Fijn dat je al een bijbelclub hebt gevonden,dat zal ook een steunpunt voor je zijn,om de tegenvallers die gaan komen een goeie plaats te geven.
In wat je met ons deelde,zie je zoveel andere dingen dan in Tanzania,je geeft het zelf al aan,alleen de herrie al laat je stilte momenten, waar je zo van houdt,in gedachten naar de Afrikaanse natuur dwalen..
Het komt wel weer,als tegenhanger voor de stad...
Een mooie klas heb je gemaakt,moet de commissie ook vinden,wanneer is dat bezoek ??
liefs van ons Corrie -
13 September 2012 - 10:28
Foort En Jeannette:
wauw wauw wauw, wat een werk heb je al verzet, wat ziet het er allemaal "cosie" uit! Gaaf! En dan je eerste afspraak met de dames van de bijbelkring, geweldig!
We zijn helemaal enthousiast, dikke kus van ons xxxx -
14 September 2012 - 22:34
Karen:
Hoi Marloes
Wat geweldig om je getuigenis te lezen over Gods grote daden. Hij voorziet! Zijn gedachten zijn groter dan de onze (Jes. 55:8 zegt dat heel mooi). Veel zegen en we bidden voor je vanuit Bennekom.
Groetjes, Karen van de Giessen -
17 September 2012 - 10:42
Els:
Wauw, wat ziet de klas er leuk en goed uit! Je hebt al een hoop gedaan zeg! Ik ben benieuwd naar je verhalen over de klas met kinderen! xxx -
18 September 2012 - 18:49
Ineke Ingel En Anna:
Hoi Marloes,
Wat een lef! Super van je. Heel veel succes en geniet van je belevenis, maar dat moet wel lukken als ik je verhaal lees.
Groetjes -
22 September 2012 - 22:11
Peter Anneke:
lieve marloes, wat een geweldig begin in benin!
je bent een veelzijdig persoon met een hoop talenten,prachtig
geniet van wat Hij geeft!en dat je veel mag delen.
groetjes vanuit m,burg