PERFECT P(a)LACE - Reisverslag uit Cotonou, Benin van Marloes Bakker - WaarBenJij.nu PERFECT P(a)LACE - Reisverslag uit Cotonou, Benin van Marloes Bakker - WaarBenJij.nu

PERFECT P(a)LACE

Door: Marloes

Blijf op de hoogte en volg Marloes

16 April 2013 | Benin, Cotonou

Alsof het zo had moeten zijn - de vrijdag vóór paasweekend…
Woordenschatles uit de methode over – jawel:
De Bijbel, het kruis, knielen, de tempel, de Romeinen, het graf, begraven,…
Tóch een christelijk tintje in de klas en een heel mooi kringgesprek :-D
Ik had een Goede Vrijdag!

Ook Pasen was een bijzonder feest; al heb ik (behalve verhalen) eigenlijk niets meegekregen van de lange stoet vrouwen die rond Cotonou het goede nieuws verkondigde: “Onze Verlosser Leeft!”
Ikzelf zat al om 6.30 uur met de gitaar op het strand: een Paas-Praise-dienst bij zonsopgang! :-) Bijzonder!
Daarna een paasontbijt bij iemand uit onze ‘huiskerk’…
Geweldig dat geloof over grenzen en tijden (leeftijd en nationaliteit ;-P) heen gaat!

En nu nog even ‘de laatste loodjes’ op school…
Stiekem ben ik al een beetje aan het aftellen hoor…
Nog 2,5 maand te gaan, dan zet ik weer voet op Hollandse bodem!
In “Het land van…” – zoals we afgelopen weekend aan de ouders mochten tonen tijdens onze schoolvoorstelling.
Met groep 7 en het VO heb ik een gave lipdub/film gemaakt op dit nummer van Lange Frans en Baas B, waar we alle clichés van NL eens even goed uitlichtten!
Ook de kleuters gaven een geweldig optreden! Weken gewerkt aan décor, maskers, tekst en presentatie, maar het resultaat mocht er zijn: het verhaal van “Kikker is Kikker”, prachtig vertolkt in een grappig/mooi theaterstuk!
Groep 4/5 heeft staan schitteren op het toneel met het verhaal van “De Gruffalo” (een van mijn favoriete kinderboeken). Wat hebben we een lol gehad, en wat deden de kids het boven-verwachting goed! Trotse leerlingen, ouders, én juf!
Het was een geweldig mooie voorstelling (en voor mij eigenlijk ook een beetje afsluiting) van dit schooljaar (ook al komen er nog ruim 2 drukke maanden aan, met again de hele reeks van CITO’s, rapporten, oudergesprekken, overdracht, reflecties, enz enz)…
Maar dit was genieten! :-)

In de uren vóór de voorstelling stond er eerst nog een (Oud) Hollandse spelletjesmiddag op het programma; compleet met spijkerpoepen, zaklopen, loopklossen, blikgooien, sjoelen, eier/lepel-race en koekhappen!
Dit alles in de genadeloze brandende zon; pff… het was me het dagje wel…
Toen ik ‘s avonds aankwam in de tuin van de Belgische ambassadeur, om het Cambodjaans Nieuwjaar te vieren, kon ik nauwelijks nog op mijn benen staan…
Gelukkig mochten we eerst een poosje zitten, om het heerlijke diner te verorberen (2 keer buffet: warm én dessert)!
Je begrijpt: ik was genoodzaakt er daarna de nodige pondjes van af te dansen ;-)

Om vervolgens weer in een heeerlijk bedje in slaap te vallen:
I’m back @ Simone’s place! (read: palace) :-D
Na mijn geweldig luxe verblijf in het huis van mijn vriendin (en een gezellige laatste week met haar samen), viel ik bijna letterlijk met mijn neus in de boter – toen ik terug kwam in ‘mijn appartementje’… De vaat van minstens een week stond me vrolijk aan te gapen, inclusief druppende kommen pannenkoekbeslag, klodders rode spaghettisaus en nog wat andere ranzigheden… Je zou kunnen zeggen dat mijn ‘emmertje overliep’, maar er kwam op dat moment óók nog eens geen water uit de kraan! Zucht! “Welcome home”…

Met een mango als avondeten (‘t was me een beetje teveel moeite al het kookgerei eerst te gaan schoonmaken) haastte ik me naar een vergadering ‘s avonds… Lichtelijk gedesillusioneerd dat ik nu toch echt weer ‘back in real life’ was….
Maar; slechts voor één nachtje… Blessings are all around!
Een lieve vriendin/moeder nodigde me uit voor een diner, wat resulteerde in een logeerpartijtje van bijna een week! De schat!

Toen ik Simone vertelde over de ‘omschakeling’ en dat ik haar natuurlijk ‘wel een beetje miste’, zei ze direct: “Ik heb het al eerder gezegd: kom gewoon lekker bij mij wonen!” Ik dacht dat ze een grapje maakte, maar ze meende het serieus: ‘haar huis is groot genoeg en ze zou het heel gezellig vinden!’ :-D
Dus: Marloesje is een (dankbaar en blij!) luxepaardje geworden: mijn laatste maanden in Benin verblijf ik in een huis vol liefde, schoonheid en gezelligheid met ‘mijn big sis’ Simone! :-)

Met nog genoeg belevenissen om naar uit te kijken:
Zo hoop ik over ‘n kleine twee weken naar Ghana te reizen, om mijn Zeeuws vriendinnetje Mieke te bezoeken, en haar vrijwilligersproject daar!
Hoe maf/gaaf is dat?! Twee Kamperlandse meisjes samen in Afrika! Dat hadden we vijf jaar geleden niet eens durven dromen! :-)

Ik zal jullie het dramatische verhaal besparen, over de ellenlange weg die ik moest bewandelen om mijn visum te bemachtigen; maar hoop jullie over een poosje wel te kunnen laten delen in de mooie avonturen die ik hoop mee te maken!

Nou, voor nu weer een dikke knuffel!

Bisous! - Marloes :-)

• 16 April 2013 - 10:45

Daantje:

Geweldig om weer te lezen!
    Geniet er maar van zolang het nog kan en sterkte op de drukke en minder leuke momentjes.
    X

• 16 April 2013 - 10:51

Marjan Sterken:

Wat een belevenissen weer, erg leuk om te lezen, volgens mij geniet je wel!wordt afkicken straks. Goeie veilige reis naar Ghana straks en veel goeds gewenst, groetjes Marjan

• 16 April 2013 - 12:02

Jolanda:

Hoi Marloes,
    Weer een mooi verhaal, leuk om te horen en te zien dat de cultuurdag geslaagd was!
    Ik ben toch wel benieuwd naar de lipdup/film :), maar dat komt later nog wel!
    En wat ook nieuwsgierig maakt is het verhaal van de 2 Kamperlandse meisjes in Afrika....
    We kijken er naar uit!!!
    Liefs, Ma

• 16 April 2013 - 12:34

Joanne:

Heee Marloes,
    Wat klinkt het heerlijk Marloes-ig weer :-)
    Maar wat gaat de tijd ook enorm snel inderdaad.
    Tof dat je Mieke op gaat zoeken. Veel plezier!
    Dikke knuffel, ook namens Marnix natuurlijk!

• 16 April 2013 - 12:51

Lies:

Haha je boft maar weer! Dan heb je een (kleiner) zusje en een grote zus haha...
    Have fun en tot snel
    Xx

• 16 April 2013 - 13:23

Marijke En Ad:

ahllo Marloes,
    na 2 dagen mooi weer ,gaat de temperatuur weer flink omlaag.
    Zo kunnen we ons niet voorstellen,hoe snikheet het bij jullie daar is.
    Je woont nu bij Simone,maar woont die dan in de buurt?
    Dat moet dan toch wel.
    Je komt wel terug in een goede tijd,zomer...tenminste laten we het hopen.
    Volgens mij vind je het niet erg om terug te komen,ik lees dat een beetje tussen de regels door.....
    En fijne tijd nog met Mieke,pas op jezelf en blijf gezond.
    groetjs ad en marijke

• 16 April 2013 - 13:42

Maaie:

Ha Marloes,

Toch heerlijk, zo'n vriendin die zegt "kom lekker bij mij wonen". Soms verschijnen mensen precies op het goede moment. Geniet van je "home", en toch ook van de tijd die nog komt. Het aftellen gaat beginnen, maar ook met de onderbreking van Ghana, heel veel plezier voor jullie samen. Zing op koninginnedag in Accra het Wilhelmus,, laat ze maar eens horen wat 2 van die Zeeuwse meisjes in hun mars hebben....
    Liefs, Maaike

• 16 April 2013 - 14:23

Joost:

Haha, leuk dat ik nu ook eindelijk is mag reageren vanaf de andere kant van de wereld!
    Als ik jou blog lees besef ik direct weer hoe luxe ik het nog heb! Nooit afwassen en schone handoeken. Ik wens je een goede trip naar Ghana. Dat is nog een hele klus lijkt me!

Kussss van Joost

• 16 April 2013 - 15:15

Lenore:

Hey Marloes,

Ondanks dat we de afgelopen paar jaar geen contact hebben gehad, heb ik niet minder aan je gedacht. Wat is er een hoop gebeurd in jouw leven. En wat straal je! Ontzettend mooie verhalen schrijf je over je ervaring. Ik moet er maar eens een avondje voor uit trekken om de boel eens rustig te gaan lezen.

Heel veel succes de laatste paar weekjes en mocht je nog ergens een gaatje over hebben, zou ik het leuk vinden om je verhalen in 'real' life te kunnen horen.

Liefs, Lenore

• 16 April 2013 - 15:27

Patrick:

Veel plezier nog de laatste maanden. Ik zal de afwas niet voor je laten staan :P

• 16 April 2013 - 19:22

Corrie Van Den Berg:

Hoi Marloes,

Wat een mooi verhaal heb je weer geschreven! Heerlijk dat je nu de laatste 2 maanden zo luxe en gezellig mag wonen. Je bent een gezegend mens als ik het zo lees, met zulke mensen om je heen.
    Veel plezier in Ghana, doe voorzichtig en de groeten aan Mieke:)
    Ik zie al uit naar je verhalen over jullie avonturen daar.

Liefs,

Corrie

• 16 April 2013 - 19:34

Frits:

Ha Marloes,

Weer genoten van al je belevenissen. Geniet van het enthousiasme in je schrijfstijl, doet mijn Afrikaanse bloed ook weer stromen. Geniet intens van de laatste maanden en breng een bezoek aan Kumasi en Tamale als je in Ghana bent! Wat zijn je vooruitzichten na de zomer?

Groetjes, Frits.

• 16 April 2013 - 22:05

Corrie Goudswaard:

Lieve ,Lieve Marloes,Wat geweldig dat je zo''n vriendin hebt gekregen,Zo thuiskomen ,daar zou je hysterisch van worden.en wat een mooi verhaal heb je weer ,je ijver spat er af,een cultuurfeestje.
    Geweldig ! Wat er nog komt,dit kan nooit meer stuk ,en wat een mooie foto's weer.
    Hoe gaat het met het zingen.Heb je al meegekregen dat Fini dezelfde ''Stem -mijnheer had als jij.
    Opdracht;Voorlopig niet zingen.Zondag was een mooie dag,voor ons een beetje dubbel ''mooi''
    Maar het was een echte ''Finimiddag ''.Bij Mieke en samen met Mieke,veel plezier.
    ik denk dat het dak eraf gaat ! Corrie

• 16 April 2013 - 22:46

Jose:

Fijn om je verslag te lezen en ook goed dat je weer naar thuis uitkijkt. Ook HIER ben je welkom voor evt. ritje met paddy. Het ga je goed !!! Gr. José

• 18 April 2013 - 11:22

Jeannette:

Leuk leuk leuk! Allemaal leuke dingen om te lezen. We vinden het ook zo ontzettend leuk dat je Mieke gaat zien! Super, we hopen dat jullie een fijne tijd samen hebben.
    Geniet van je laatste drukke maanden en je nieuwe paleisje.
    Dikke kus van de(n) Brandjes

• 18 April 2013 - 13:09

Hans:

ha Marloes,

Nog veel plezier de laatste paar maanden en ik zou het wel leuk vinden je nog eens te spreken als je weer in Nederland bent. Op kantoor in Voorburg misschien? Kijk maar. t Was niet zo tot me doorgedrongen dat je alweer aan je laatste maanden begonnen bent. Geniet van Ghana!

• 20 April 2013 - 12:18

Hendriek:

Lieve Marloes,
    Wat geweldig om weer goed nieuws van jou te lezen en wat geniet jij daar van alles om je heen.
    Maar het is ook hard werken begrijp ik, maar met jou creativiteit lukt dat prima.
    Ik wens jou samen met Mieke straks ook een fijne tijd samen als jullie onderweg zijn.
    Doe voorzichtig en veel plezier nog.
    Groetjes van Hendriek en Ko

• 22 April 2013 - 20:55

Peter Anneke:

lieve Marloes, proef ik een klein beetje heimwee?zou niet gek zijn hoor! als je een keer de knoop hebt doorgehakt om terug te komen, is het eigenlijk best nog wel een lange tijd!
    fijn hoor dat je bij simone onderdak hebt gevonden, en wàt voor onderdak, heerlijk voor jou en haar!
    wat een mooie foto,s van al die prachtige vrouwen!!
    hier alles goed we genieten mega veel van ons kleinkindje, heerlijk!
    voor jou; een goede veilige en gezellige gana trip en veel zegen! god bless!lieve groet peter en anneke

• 30 April 2013 - 17:32

OLga:

Weer een leuk verslag, Marloes, je haalt er alles uit wat er in zit en leert je zelf ook nog beter kennen, denk ik.
    Wanneer ben je weer terug in Nederland?
    Wij zijn weer 5 weken terug en volop in touw met van alles en nog wat. het is hectisch in Holland, maar je bent er ook zelf bij! Ik heb Dennis niet te pakken kunnen krijgen, hij beantwoordt zijn mobiel niet, dus helaas geen DVD, maar ik probeer het nog via via. Zaituni is terug naar familie, vader (die niet bekend was??) en tantes, schijnt goed te zijn.
    heb het goed, groet en liefs van ons beiden, Olga