Tijd voor 'n update - Reisverslag uit Cotonou, Benin van Marloes Bakker - WaarBenJij.nu Tijd voor 'n update - Reisverslag uit Cotonou, Benin van Marloes Bakker - WaarBenJij.nu

Tijd voor 'n update

Door: Marloes

Blijf op de hoogte en volg Marloes

25 Februari 2013 | Benin, Cotonou

Het leven in Cotonou heeft niet stilgestaan hoor, afgelopen twee maanden; maar het was nou ook weer niet zó denderend interessant om over naar huis te schrijven ;-)

Ik ben gewoon lekker aan het ‘jufferen’ op m’n schooltje! Heb nu echt het idee dat ik de routines, manier van aanpak, lesontwikkeling enz. goed onder de knie heb, en dat werkt prettig :-) kHeb voor m’n gevoel nu ‘alles’ (wat je aan bijzonderheden op een school kunt meemaken) een keertje gehad: van het organiseren van buitenschoolse activiteiten tot CITO’s afnemen/beoordelen, rapporten schrijven en ouder/intakegesprekken voeren…

Vóór de kerstvakantie heeft het bestuur mij gevraagd om nog een jaar langer in Benin te blijven. Maar begin januari heb ik definitief besloten dat ik mijn contract níet ga verlengen. Het is goed geweest zo…
Op bepaalde gebieden is dit avontuur best wel heftig (geweest), maar desondanks had ik het nooit willen missen! Ik heb weer ontzettend veel mogen leren, mogen zien, mezelf mogen ontwikkelen, en genoten van al het mooie/bijzondere dat op mijn pad is gekomen.

En nu is het spannend, afwachten nog even, waar het pad vervolgens heenleidt…
De banen in het onderwijs in Nederland liggen helaas niet voor het oprapen, dus weer naar het buitenland is op zich niet uitgesloten…
We’ll see…
“Een mens stippelt zijn weg uit, de Heer bepaalt de richting die hij gaat.”
(Spr 16:9) ;-)

Even terug naar het hier en nu. Het leuke is dat ik – nu ik weet dat ik over vier maanden vertrek – éxtra geniet van de lessen, m’n kids, het leuke contact met ouders, en de tijd die ik hier heb… Dat eerste half jaar ‘ploeteren’ is niet voor niets geweest! Eerst zaaien, dan oogsten ;-)

Misschien nóg een reden waarom ik momenteel zo lekker in m’n vel zit:
…Ik woon sinds vorige week even tijdelijk (een maand) in een villa!
En als ik zeg villa, dan bedoel ik ook écht villa!
Drie slaapkamers met elk een tweepersoonsbed; twee douches (met ingebouwde radio en licht), twee ligbaden, een gigantische keuken, woonkamer, eetkamer, tv-room, en prachtige tuin… enfin… Echt geweldig!

Een Amerikaanse vriendin (Simone), die hier voor een ontikkelingsorganisatie uit de United States werkt, moest voor haar werk vijf weken naar Ghana. En ik mag op haar huis passen!!! Whieeeee!!! :-D
*Btw: ik heb echt serieus mijn vraagtekens bij sommige ontwikkelingsorganisaties, als je ziet welke huisvesting ze hun werknemers bieden: dit is mega-duur, en echt een beetje onnodig voor een vrouw alleen, maar enfin… (ik geniet/profiteer er nu toch maar even van ;-P)

Nu ben ik dus even een maand lekker op mezelf, eigen baas! :-) Heeeerlijk!
En ik heb sinds een paar weken een (te kleine maar toch) ‘oma-fiets’ te leen, waarop ik mij (dapper maar voorzichtig) door de gigantische drukte op straat kan voortbewegen (en niet steeds op de zem hoef te stappen).
Het past totaal niet hier, in de drukke motor/autostad Cotonou. Ik denk dat er welgeteld 20 fietsen zijn hier… Schijnt heel laag in aanzien te staan ook ofzo… Niemand wil op een fiets gezien worden…
Heb als blánke fietser dus nog meer bekijks dan gewoonlijk, maar het maakt me niet uit: ik voel me als een (Hollands) vogeltje zo vrij! Freedom feeling! :-D

Al moet ik eerlijk bekennen dat ik af en toe wel helemaal knettergek word van die overdreven aandacht. Op de fiets kun je je nog achter je zonnebril verschuilen en gewoon keihard doortrappen, maar lopend over de markt, gaat die truc niet op… Dat doe ik dus ook niet meer:
Vorige week dacht ik eens lekker op m’n gemakje te kunnen struinen over een lokale markt. Beetje volgens de NL principes: “Kijken kijken, niet (direct) kopen”.
Maar dat werkt hier dus niet. Op het moment dat je als blanke meid (alleen) aankomt, moet je letterlijk de mannen van je afslaan! Serieus, ik heb gewoon meppen uit moeten delen, omdat ze van alle kanten aan m’n arm begonnen te trekken! Eigenlijk moet je gewoon naar de grond blijven kijken, want op het moment dat je je hoofd draait in de richting van een kraampje, dan heb je bij wijze van al iets gekocht… Zucht… Beetje vermoeiend dus…

Maar, zoals je leest: ik vermaak me hier prima!
Heb deze week nog een bijzondere schoolweek: er komt een Verhalenverteller uit Nederland (hij is momenteel op schoolbezoek in Ghana), om ook bij ons in Cotonou 2 kindervoorstellingen te geven, en zélfs een ‘vertel-workshop’ aan de bovenbouw! Supercool natuurlijk!
Daarna is het voor kids en juf even lekker een weekje vakantie:
Heb geen grootse plannen, behalve dan extreem te gaan relaxen en genieten!
(en nog lekker naar het strand, voordat het regenseizoen begint, en het nóg klammer wordt, maar niet meer zo lekker @ the beach… - van horen zeggen).

Haha, wat een contrast met het winterse weer in NL he; ik leef ook met jullie mee hoor! Hoewel ik hier nu haast alleen maar de voordelen van kou kan bedenken, kan ik me toch ook voorstellen dat het voor jullie soms maar een beetje guur is, en het zonnetje wel weer mag komen..
Nog eventjes, dan komt ie vanzelf ;-)

Geniet van de warme chocolademelk – ik van mijn ijswater ;-)
Dikke knuffel!
Mloes

• 25 Februari 2013 - 15:56

Corrie Van Den Beg:

Ha Marlous,

Fijn weer wat van je avonturen te lezen. Vroeg gisteren nog aan je oma hoe het met je gaat, omdat er al lange tijd geen mailtje meer van je gekomen was. Maar gelukkig vond ik vandaag weer een heel verhaal in de mail. Heerlijk zeg zo'n villa voor je zelf alleen! Geniet er maar van. En dan straks nog een weekje vakantie. Ik wens je nog een goede tijd toe, we horen wel wanneer je weer terug komt en wat er daarna weer op je weg komt.......dat komt vast goed.

Liefs en hartelijke groet, Corrie

• 25 Februari 2013 - 16:19

Danielle:

Waaaah!!! Wat een gave foto's van het huis. Geniet er maar even volle bak van hon!
    Xje

• 25 Februari 2013 - 18:46

Pa En Ma:

Dat wordt weer even keihard afkicken na die weekjes in dat huis, sorry villa.
    Heeft ze niet een paar maanden een cooking-juf nodig, (die dan natuurlijk alleen maar handmatig alles doet en geen gebruik (meer) maakt van de huishoudelijke apps!!!!) Nou geniet er maar van en lekker dat je niet heel de week weg bent in je weekje vakantie, want zo'n "vakantiehuisje" vindt je niet gauw meer.
    Nou tot skyps!

xxx pa en ma

• 25 Februari 2013 - 19:04

Corrie Goudswaard:

Lieve Marloes,
    Zo mag ik het horen,weer betere tijden in Cotonou!
    Hoe is het met het lawaai in je villa,waarschijnlijk ook beter,maar of het ook een ''buitenhuis'' is ??
    Hier zijn er veel mensen geveldt door de griep,soms zelfs voor de tweede keer,dus kou in de winter is ook geen remedie ,want koud is het best wel.Jij kunt je daar niks bij voorstellen natuurlijk,met je klamme,kleffe,kloffie .
    Straks nog maar es goed doorlezen wanneer je nu vakantie hebt,geniet er van enne.goed idee van
    je parents..misschien heeft je vriendin wel een kokkie nodig met VEEL talent ..[tegen inwoning]
    Liefs Corrie..

• 25 Februari 2013 - 19:13

Jose:

Hoi Marloes, ik blijf het zeggen, ALS IK JONG WAS ................Geniet ervan. Gr. José

• 25 Februari 2013 - 19:38

Adrie :

Hoi Marloes,
    Leuk om weer iets van je te horen, wat een villa zeg.. ik zie dat je over 4 maanden weer al terug komt, wat gaat dat toch snel hé.
    Nog een goede tijd daar in Benin.
    Groetjes van ons allen.

• 25 Februari 2013 - 19:42

Martijntje:

Oeff.. dat wordt nog afkicken als je weer terug naar je eigen huisje moet!!
    Wel ontzettend gaaf dat dit mogelijk is zeg! Bij welke organisatie zat ze ook alweer zei je .. ;) Wie weet kun je je daar nog inschrijven, mocht je in NL geen baan kunnen vinden.
    Weet je in ieder geval zeker dat het met een 'huisje' helemaal goed komt :P
    Nee, zonder gekheid, geniet er van!! Liefs Tijn

• 25 Februari 2013 - 19:45

Marijke En Ad:

Leuk iets te lezen van je,heb je een tuinman en interieurverzorgster bij die villa,is wel nodig met zoveel meubilair.
    Hier ,regen,sneeuw,regen en sneeuw,enz.,,,,,,zit ook nog binnen na een operatie aan m,n voet...kruk op krukken door het huis en op een burostoel met wieltjes door de kamer gaat ook wel,maar....naar boven en beneden op m.n billen is echt hilarisch en dat moet nu nog8 dagen zo....je ziet het voor je zeker,,,,nou Marloes,groetjes van ons tweetjes,marijke

• 25 Februari 2013 - 19:46

Anita Balkenende:

Hey Marloes, bedankt voor het mooie verslag, leuk om te lezen hoe het met jou gaat ver weg ... in de buurt van Mieke. Heb gehoord dat jullie ook nog een keer samen een weekje gaan reizen, geweldig leuk!
    Zo te lezen gaat het goed met jou en na je keuze om dit schooljaar daar af te maken en dan weer iets anders geeft misschien ook een bepaalde rust. Nog 4 maanden veel genieten van alle bijzondere dingen/gebeurtenissen, ontwikkelingen en het leven in een ander werelddeel!
    Lieve Marloes, heel veel succes met alles en samen met de kinderen een onvergetelijke schooltijd!
    Hier alles goed, Pieter heeft voorjaarsvakantie (1 week), Jan-Willem is gewoon aan het werk, vandaag was ik een dagje vrij, met Pieter naar de tandarts en 's middags samen naar de sportschool maar morgen weer dagje werken in de Victoria kliniek in Zierikzee! Het is nog steeds erg koud in Nederland en we kijken uit naar de lente, heerlijk het zonnetje!!! (wat een verschil per land!!). Bye,bye!

• 25 Februari 2013 - 20:17

Peter Anneke:

lieve marloes, wat goed dat je rust gevonden hebt na een vast wel moeilijke beslissing,pred;3;1, en ja je mag genieten van alles wat je mee maakt,pred 3;12 en 13, heerlijk zo,n mooi plekje, zou het echt niet kunnen dat er daarna voor jou ook nog een kamertje is in dit zo grote huis??hier in nederland zitten we midden in de 40 dagen tijd en proberen we ons voor te bereiden in alle drukte van elke dag op tijd naar goede vrijdag en pasen.
    in tussen hopen we ook raoul nog een weekje te bezoeken in oostenrijk, daar hebben we veel zin in.
    jij mag nog verder met je werk daar met af en toe een break!fijn hoor geniet ervan! veel zegen!liefs peter en anneke.

• 26 Februari 2013 - 22:22

Tabitha:

Wauwwwww, wat een villa!!! Haha supervet. Fijn om te horen dat je lekker in je vel zit, das het belangrijkste! Heb echt respect dat je deze schooldingen zomaar ff neerzet. En dat in een ander land. Echt gaaf! Geniet ervan. X

• 28 Februari 2013 - 09:29

Maaike:

Lieve Marloes,
    Fin dat het jou goed gaat, heerlijk om dat te lezen. Met jou heb ik ook zo mijn bedenkingen bij zo'n villa.
    Het lijkt me dat het wonen in dit huis als ontwilkkelingsmedewerker juist afstand schept i.p.v. nabijheid met je medemens. Het is jou gegund om er even van te genieten, zeker in je vakantie. En dan weer op je opoe fiets door Cotonou, ik zie je al gaan, maar de Cotonou'ers dus ook. Veel plezier bij al je bezigheden, en geniet volop van de kinderen die je mag begeleiden!

Maaike

• 03 Maart 2013 - 12:31

Petra Leendertse:

Ha die Marloes,

Goed om te horen dat alles oké gaat daar en dat je je draai nu hebt gevonden. Leuk om je berichten zo te lezen en op een afstandje, zeg maar gerust afstand, met jou mee te genieten. Je ziet het allemaal voor je, hoe je met de kinderen optrekt, hoe je daar in je villa vertoeft, hoe je daar op de markt loopt enz. De kinderen hebben hier nu een weekje vakantie gehad en mogen morgen weer naar school. Gelukkig hebben Fabian en Eefke daar ook weer wel zin in. We zijn niet weggeweest, maar lekker thuis gebleven en leuke dingen gedaan. Geniet nog maar even in je luxe woning. Veel werkplezier bij alles wat nog op je pad komt.

Lieve groetjes van ons, Petra