Arrived & Settled
Door: Marloes
Blijf op de hoogte en volg Marloes
28 September 2011 | Denemarken, Holsted
Met mij gaat het goed :)
Ik ben inmiddels een beetje ‘geland’ en ‘gewend’, denk ik.
De eerste dagen hier heb ik direct m’n team goed leren kennen: we hadden 4 intensieve studiedagen (waarin we echt constant van 's morgens 7.00 tot 's nachts 1.00 uur bezig zijn geweest – eh, en ja, ook echt met studie ;P)
De onderwerpen rondom pedagogie en ontwikkelingswerk zijn wel interessant, maar ik merk al wel dat het ook echt een beetje is wat je er zelf van maakt…
't Engels praten/luisteren/lezen gaat eigenlijk vloeiend – ik kan soms in het NL alleen niet zo goed uit m’n woorden komen :P
Ik heb inmiddels ook mijn plekje in het team gevonden
We zitten met z'n 10-en in het augustus-team (maar 4 teamleden 'wonen/werken/slapen' op een andere school, hier aantal km vandaan).
2 jongens, 8 meiden - in de leeftijd 18-45 - uit o.a. Letland, Litouwen, Roemenie, Oekraine, Italie, Engeland, Belgie (allé, dus ik kan Hollands/Vlaams spreken he!)
Het is wel een leuke groep.. in het begin kon ik er nog niet helemaal m'n vinger op leggen. Moest toen echt een beetje wennen, want niet iedereen zit hier met een overenthousiaste, gemotiveerde, ontwikkelingshulp/studie drive, en iedereen is natuurlijk verschillend. Maar goed, dat leidt af en toe tot –eh- ‘interessante’, gesprekken: de Big-Bang, Budda, yoga of 'het universum'... :S
Tsja...zit hier dus met een soort van rokende hippies opgescheept ;P
Maar ik kan er gelukkig goed mee overweg, en begin ze steeds leuker te vinden
Vorige week ben ik gestart met mijn werk op de dayschool (het begeleiden van ‘probleemjongeren': 6 jongens en 1 meisje in de leeftijd van 13-17 jaar).
Best pittig; het zijn absoluut geen ‘watjes’ (lees: er wordt bijna elke dag wel iets aan diggelen gegooid :S) en de taalbarriere maakt het ook niet bepaald makkelijk… Ik moet dus ook nog flink aan de bak om Deens te leren!
Maar, gelukkig heb ik ook al wel een heleboel leuke ervaringen met deze kids!
Afgelopen week hebben we een week aan streetfundraising gedaan, om geld op te halen voor een HIV/AIDSproject in Afrika. Was een leuke/ontspannen manier om elkaar een beetje te leren kennen.
Jammergenoeg is deze dayschool niet zo ‘education-gericht’ als ik had gehoopt, en lijkt het soms meer een soort van ‘dagopvang’ (“zo lang ze maar niets uitvreten en we ze een beetje koest kunnen houden, is het goed” :S)…
Maar… misschien valt daar nog een beetje verandering in te brengen ;)
Mijn eerste weekend in Holsted bestond dus uit fulltime study, mijn tweede weekend was ook nog niet bepaald ‘relaxed’. Zaterdag moesten we vroeg uit de veren; het plan was om ‘s ochtends in een stad te gaan fundraisen. We moeten namelijk een bepaald bedrag per maand ophalen, om naar Afrika te kunnen gaan (dus moeten we de mensen echt vragen of ze óns willen sponsoren – dat is anders dan geld ophalen voor een project). In de middag zouden we dan – deur aan deur – rozen gaan verkopen.
Aangezien ik hier samen met een 45-jarige teamgenoot de enige DI (Development Instructor) mét rijbewijs ben, heb ik de eervolle job ook af en toe ‘driver’ te zijn Ik moest nog wel even een ‘test’ doen, om te kijken of het ook nog een beetje veilig was, met mij in een auto ;) maar uiteraard met vlag en wimpel geslaagd ;P
Dus ik zaterdag met 4 andere meiden in een auto, op weg naar Esbjerg (aan de kust), maar… nadat we halverwege de rit een stapel nieuwsbrieven hadden opgehaald, wilde de auto niet meer starten! En met niet meer starten bedoel ik dan ook dat hij het echt gewoon niet meer deed! :S Ik had die ochtend al een stuk of 3 pogingen moeten doen voordat de motor startte, mja… t was een diesel, dus dacht dat het daar aan lag..
Maar daar stonden we – op de parkeerplaats van een ‘leeg’ huis – een eindje buiten de bewoonde stad vandaan :S
Na mijn dappere – helaas verwoede – pogingen om onder de motorkap te kijken of de olie/koelvloeistof/ruitenwisservloeistof misschien het probleem kon zijn? – :P – ben ik naar de weg gerend en kon ik net op tijd een auto stoppen.
Een aardige mevrouw zei dat ze me niet kon helpen, maar ze keerde direct om, om haar man te sturen! (Ja, die Denen zijn best aardig! )
En jawel; 10 minuten later kwam de beste man aan rijden. Samen hebben we een uur lang geprobeerd het beestje aan de praat te krijgen (de man is zelfs nog een keer terug naar huis gereden om startkabels), maar het mocht niet baten…
Dus uiteindelijk de anwb (soort van dan ;P) maar gebeld…
Na een uur wachten kwam onze technicus, en… startte zonder problemen in 1 x de auto! :S Aaargh! (hij moest echt wel hebben gedacht dat we een stelletje domme meiden zijn ;P) Hij heeft nog een check gedaan, maar kon geen mankementje vinden. Dus uiteindelijk – na 3 uur stil te hebben gestaan – zaten we weer met z’n vijven in de auto, op weg naar onze ‘rozenverkoop’…
We waren nog geen 20 minuten onderweg, toen we een verkeerde afslag hadden genomen :$, en wilden omkeren op een landweggetje en… tijdens deze handeling de motor weeer stilviel – en niet meer wilde starten! :S
Om een lang verhaal kort te maken: er zijn die middag nog 2 mannen v/d technische dienst gekomen, de 1e kreeg de auto niet gemaakt, en de 2e startte ‘m weer direct zonder blikken of blozen! :S (ondertussen dacht m’n directrice – na al die telefoontjes van we rijden wel/we rijden niet – dat ik blond van binnen was en geen auto kon rijden :P)
Voor de zekerheid heeft de laatste mechanicus ons maar meegenomen op de trailer... en werden we 15 km van Holsted opgepikt door onze leerkracht…
Uiteindelijk zijn we zo’n 8 uur onderweg geweest, hebben we 0,0 DKK verdiend, en kwamen we doodop (maar ik stiekem wel een beetje trots op “al m’n technische handelingen, en strakke acties om ons te redden” :P) terug in Holsted.
‘s Avonds kwam ik er achter dat er de vorige dag getankt was met benzine! – in een diesel! :S
Problem solved, image gered ;)
De volgende dag moesten we toen wel zorgen dat er geld in het laatje kwam, en hebben we een hele dag rozen verkocht :S Beetje balen, dat dat ook op deze dag per se door moest gaan… :S Hopelijk kan ik dat in de toekomst een beetje voorkomen…
Maar goed, ‘tijd’... als dat al een issue voor me was ;) Zucht… Vrije tijd is hier dus wel heel schaars… (vandaar dat het wel eens een poosje kan duren dat ik reageer).
De dagen zijn lang en intensief, en als al het ‘werk’ er op zit, is het ook nog wel leuk om een beetje te socializen met m’n team, en moet ik nog aan de bak voor m’n studie (dat komt vooral op de avonden/nachten aan)…
Maar tot nu toe heb ik het naar m’n zin – al zijn er ook wel echt ‘verbeterpunten’ voor de organisatie op te merken. Toch denk ik dat het goed voor me is dat ik hier zit , en geniet ik ook van de kleine dingen (als ik bijvoorbeeld lekkere risotto heb gemaakt voor meer dan 10 personen, of een tafeltennisgame speel met de tiener die me 5 minuten daarvoor nog helemaal – in het Deens – de huid vol schold!)
Ik ga gewoon wat van maken,
En zal af en toe wat van mijn ‘belevenissen’ posten
PS: heel erg bedankt voor alle leuke berichtjes/e-mails (en zelfs al een echte kaart!) die ik heb ontvangen! :D Ben ik erg blij mee!
(ik ben voorlopig even niet mobiel bereikbaar, maar dat komt – in de toekomst – nog )
Veel liefs! Marloes
29 September 2011 - 15:58
Tabitha:
Hey marloesje! Vorige verslag via de sms gereageerd, maar kan natuurlijk ook via deze site. Net zo handig. Wat leuk om je verhaal te lezen en de foto's te zien. Je zit er nog maar 2 weken maar je hebt echt al een hoop meegemaakt. Wat een drukte, hihi. Klinkt ook echt als een hele andere wereld :-). Supervet! Enjoy en laat je niet gek maken he. Liefs.. -
04 Oktober 2011 - 06:16
Corine Verweij:
Hee Marloes,
Whoooow!!
wat maak jij veel mee.
geweldig leuk om te lezen.
God heeft grote plannen met jou.
Blijf dicht bij hem.
Ik bid voor je.
Heel veel succes. Enne...ik blijf je volgen hoor(:) -
07 Oktober 2011 - 20:36
Corrie:
heej Marloes,
Wat een verhalen,van die auto had ik al iets van je vader gehoord,straks heb je ook nog verstand van autos,''t kan toch niet waar zijn, Foort !!
Moeten jullie een ''vast''streefbedrag ophalen=fundraisen ?
In Nederland is het een beetje herfst geworden,op zich ook best wel aardig als het maar niet te nat wordt.
Een beetje zon is wel zo gezellig.
Bo is wel in voor een rondje langs Oma.Wat vond Ab van Denemarken??
''k zie je al bezig in de klas,links,rechts
wegduiken om de rondvliegende projectielen te ontwijken..het kunnen inderdaad beter je vrienden worden,je bent sportief genoeg om die uitdaging aan te gaan,uiteindelijk leren ze dan nog zonder te stieren
Wel wat anders dan de Schouwse schatjes, ze zullen nog wel eens aan je denken.Niet te hard schreeuwen he,Tot de volgende keer!
08 Oktober 2011 - 12:14
Marianne Jonker :
Hey Marloes,
Ik heb vreselijk gelachen om je verslag :D
Echt weer iets voor jou hahaha...
Super zoals je het oppakt daar!!!!
Ik blijf je volgen in je avontuur :D
Liefs van Marianne ( mam van Suus) uit Haamstede -
12 Oktober 2011 - 18:40
Suus:
Even een knuffel vanuit Zeeland! :D -
14 Oktober 2011 - 15:12
Corrie:
Een knuffel vanuit een zonnig Kamperland,hoe is dat in Denemarken ?
De grote Foort is geveld !
moet hij zelf maar uitleggen vind ik.
Laat maar weer eens horen wat je deze week gedaan hebt....
Thuisfront -
20 Oktober 2011 - 19:47
Hendriek Filius:
Hallo Marloes,
Beetje late reaktie, ben de laatste tijd een beetje druk, goed om te lezen dat het jou goed gaat en van alles mee-maakt, wist niet dat je auto-technicus was, maar, ja, je moet van alles kunnen he, als je op eigen benen staat.Hopelijk doe je daar veel theoretische en praktische kennis op waar je later veel profijt van hebt.geniet en blijf vooral jezelf .
Groetjes vanuit Kamperland. -
08 November 2011 - 13:07
Corrie :
Computer kaduuk,harde schijf.
Dankzij zeer begaafd iemand,op dat gebied dan,je kunt tenslotte NIET alles kunnen,weer op de rit.Kees blij en dus ga ik morgen weer met jou in de"pen''
Gaat het een beetje ??
Slaap tekort denk ik .We denken aan je
en een grote knuffel.