Denmark, here I come!
Door: Marloes
Blijf op de hoogte en volg Marloes
14 September 2011 | Denemarken, Holsted
Sommigen van jullie misschien al op de hoogte van mijn ‘grote avontuur’, voor anderen komt dit berichtje misschien wat onverwacht: het is allemaal ook nogal snel gegaan…
Ik ben gisteren (dinsdag 13 september) naar Denemarken vertrokken, om als vrijwilliger voor twee jaar een werk/studieprogramma te volgen, genaamd “Pedagogy & Fighting with the poor".
Op een internationale ‘Development Instructor School’ (DRH Holsted), zal ik samen met nog enkele andere vrijwilligers een 12 maanden lange studie volgen (we leren over pedagogie en ontwikkelingswerk), gecombineerd met werken als leerkracht(assistent) in het onderwijs of als pedagoog met probleemjongeren...
Dit hele jaar als voorbereiding om vervolgens 8 maanden met een grote ontwikkelingsorganisatie (Humana) naar Afrika te gaan, om daar als leerkracht (voor Afrikaanse kinderen), in de HIV/AIDS-preventie of als docent op een 'Teacher Training College' te werken...
Ontwikkelingswerk in de praktijk, vanuit een pedagogisch oogpunt dus :)
Daarna kom ik nog 4 maanden terug naar Denemarken, om de studie af te ronden, examens te doen, en presentaties te verzorgen...
En dan ben ik officieel 'Development Instructor'.
Ik las eind augustus deze vacature, en dacht: Wow! Dat is iets voor mij! Hier zie ik mijn twee passies (onderwijs en ontwikkelingswerk) gecombineerd!
Maar... het programma was al 1 augustus gestart …
Toch maar een mailtje gedaan, om eens te informeren…
En jawel:.. een paar dagen later kreeg ik het bericht dat ik nog in kon stromen in het programma in Denemarken. :)
En daarom ben ik – zo snel mogelijk – naar het Hoge Noorden vertrokken! (met dank aan oom Ab, die me het hele eind - zo'n 860 km - met de auto heeft gebracht! :D)
Daar zit ik dan, nu ik dit berichtje schrijf….
En ook al ben ik nu officieel een emigrant, mijn ‘roots’ liggen toch in Nederland!
De eerste indruk van Denemarken is gelukkig goed.
Ok, na bekomen te zijn van de eerste schrik v/d grenscontrole: blijft altijd spannend...
Zeker als je uit moet leggen dat je deospray echt geen pepperspray is, en hoe lang je blijft - eh, ik emigreer?! en moet verklaren waarom er tientallen bloembakken in de kofferbak liggen?! :P
Maar eenmaal aangekomen in Holsted werden we hartelijk ontvangen door Gert, de (Nederlandstalige! Jippie!) man van Tina, de headmistress van de school. Na een groot bord spaghetti, een ontdekkingstocht door de school, een kopje koffie en wat gezellige/vreemde indrukken van enkele bewoners, konden Ab en ik eens even evalueren:
... Waarschijnlijk wordt het hier best leuk! :D
Een goede voorbereiding op Afrika is het zeker, gezien de staat van de douche/toilet, en het bed (waarvan we de volgende ochtend toch maar even de matrassen hebben omgewisseld ;))
Maar de mensen hier zijn erg aardig!
Ik moet alles en iedereen nog ontdekken natuurlijk, maar ik heb er alle vertrouwen in dat dat goed komt :)
Heb vandaag (nadat oom Ab weer was vertrokken) m'n kamer nog een beetje ingericht - erg leuk en fijn eigen trouwens - en wat uitgebreider kennisgemaakt met mijn medestudenten en bewoners van de school. 's Middags gelijk de handen uit de mouwen gestoken met een grote schoonmaak-actie: ramen zemen!
Verder veel gesprekken en... inlezen!
Morgen start namelijk onze 4-daagse study course, met het hele team, en spring ik gelijk 'in het diepe'...
Daarover later meer...
Groetjes!
14 September 2011 - 19:46
Elvera:
Ik had je net een mailtje gestuurd met de vraag waar de site bleef en waar jij op dit komen bent,, maar ik kreeg het mailtje terug =S
Maar gelukkig kreeg ik je mailtje nog geen uur later.
Ik blijf de verhalen volgen!!
Xx E -
14 September 2011 - 19:48
Elvera:
0_0
Praat je daar Engels of wordt je gek gemaakt met Deens gebrabbel? -
14 September 2011 - 20:03
Jeannette:
Even een snelle hug van ons.
xxxx F & J -
14 September 2011 - 20:06
Hey M'loes,
Fijn dat je oom Ab je zover weg wilde brengen... Toch een hele reis van een heel andere orde dan Zeeland - Groningen.
En helemaal fijn dat je je al een beetje thuis gaat voelen (Bloembakken??).
Ik blijf je verhalen volgen!
Groeten
J. -
14 September 2011 - 20:07
Jeannette:
whahaha waar gingen die bloembakken eigenlijk naar toe? Wil Ab bij de Denen de markt gaan veroveren :) -
14 September 2011 - 20:08
Wij Missen Je Nu Al.:
Coba -
14 September 2011 - 22:08
Annemieke:
lieve marloes,
ik ga je zeker volgen in je avontuur! uit Nederland en bloembakken achterin; das toch gewoon logisch? (hennep?!) Dat ze t nog vroegen hahahaha!
Ik wens je veel succes toe en hoop dat je snel je 'rust' vindt en een heel goede tijd hebt/krijgt/maakt daar!
Dikke knuffel,
Annemieke -
15 September 2011 - 10:47
Esther:
Hee Marloes,
Ik blijf je zeker volgen in dit avontuur! Hoe is de study couse..? xx -
15 September 2011 - 16:50
Marjoke Sinke:
Het bloed kruipt!
Via Denemarken naar Afrika, wie had dacht gedacht?
Veel geluk! -
15 September 2011 - 17:04
Kees-Jan:
Marloes, waanzinnig verhaal!Gods zegen daar!x -
15 September 2011 - 20:04
Oma :
Fijn Marloes datik iets van je hoorde, erg leuk! Hou je goed he meid,
liefs oma. -
15 September 2011 - 20:12
Marjan Sterken:
Wouw leuk Marloes, veel succes en zegen in je nieuwe avontuur, hou ons op de hoogte. -
16 September 2011 - 09:55
Leanne:
Stoer, Marloes! Wat een gaaf programma hebben ze daar. Geniet ervan! Groetjes, Leanne -
17 September 2011 - 09:19
Hannke:
Hej Marloes!
Wat gaaf dat je dit gaat doen!! Heel veel plezier en succes en ik zal je verhalen blijven volgen!
Han -
17 September 2011 - 14:03
Suus:
Marloesje! :D wat een goed verhaal, ik zie het helemaal voor me: nee, het is ECHT deo! :P maar meid, ik ga je verhalen lezen en een dikke knuffel van mij! You can do it! Xxxxxx -
23 September 2011 - 06:19
Nel En Cees De Leeuw:
Tof joh wat je gaat doen.We hoorden het al van je moeder en kregen je link via een mailtje van je ouders. We gaan je verslagen zeker lezen Voorlopig vanuit Turkije waar we ontwikkelingswerk doen (boodschappen doen enz.)
Heel veel succes gewenst en geniet van het verblijf in Denemarken .
Doeiiiiiii
23 September 2011 - 08:50
Adrie:
Nou Marloes dat was wel onverwachts, we wensen je een goede tijd toe in Denemarken met je studie.
We blijven je volgen hoor, Angela vertrekt 2 oktober naar Zuid Afrika voor 6 weken.
Veel succes.
groetjes Wim en Adrie -
23 September 2011 - 16:48
Manon Geelhoed:
Fijn dat je goed bent aangekomen!
met bloembakken en al,moet je toch eens uitleggen hoor!
heel veel succes en God's zegen :D -
25 September 2011 - 09:22
Lenore:
Hey Meid,
Leuk om je eerste verhaal zo te lezen! Krijgen we snel een update over je vierdaagse study course met het hele team?
Geniet geniet geniet!
Liefs, Lenore -
25 September 2011 - 12:37
Gerrie:
Hee Marloes,
Leuk je verslag te lezen. Het gaat je vast allemaal wel lukken, veel succes!! -
25 September 2011 - 19:31
Dies En Catrien:
lieve marloes
ben je het al een beetje gewendt
we hopen dat het een leerzaam jaar gaat worden
groetjes dies en catrien -
27 September 2011 - 19:38
Corrie Goudswaard:
Moeten jullie toch nog eens vertellen wat dat nu was met die bloembakken,wil Ab een dochter[ lees family ]onderneming starten in Denemarken?en wat voor argument hadden jullie voor die bakken,geen growstore neem ik aan..
Ondertussen heb je ook je kooktalent kunnen laten zien en proeven,kon je alles wat je nodig had vinden in de winkels?
Als er een markt is is dat ook wel makkelijk voor groentes en zo Is de eetgewoonte erg anders in Danmark ?
Heb je al een fiets gevonden ? Je zit dan in ieder geval niet met tanken van de verkeerde brandstof,wie had die grap uitgehaald,jullie waren in iedergeval mooi klaar met de tankgast.
Kun je een beetje op verhaal komen,in het begin zal dat best moeilijk zijn,je teamgenoten hebben al een voorsprong van de boel verkennen ,maar je redt het zeker ook
deze keer Probeer jezelf niet te verliezen,maak gewoon ''even ''stille tijd, je zult zien dat je dan ook beter
kunt plannen,mag je trouwens ook ''gewoon'Vragen .
Dikke knuffel
Corrie